Vlees bereiden

Biologisch vlees smaakt van zichzelf vaak beter dan het vlees dat niet biologisch is geproduceerd. De liefhebber zal dat beamen. Maar, eerlijk is eerlijk, als het vlees niet goed wordt behandeld door de gemiddelde huis- tuin en keukenkok zal menigeen nauwelijks verschil proeven. Hier wat tips om het beste uit het vlees naar boven te halen: Ontdooi het vlees langzaam in de koelkast. Zo voorkomt u vochtverlies.

  • Laat het vlees voor gebruik langzaam op keukentemperatuur komen (haal het ongeveer twee uur van tevoren uit de koelkast). Dek het wel af.
  • Gebruik een braadpan met dikke bodem. Zorg dat het vlees er precies in past. Bij te grote pannen kan het braadvet makkelijk verbranden.
  • Bestrooi het vlees pas na het dichtschroeien in de pan met zout en kruiden. Zout onttrekt namelijk vocht aan het vlees.
  • Gebruik kruiden en andere smaakmakers met mate. De smaak van het vlees op zich is al bijzonder.
  • Prik tijdens het braden niet in het vlees want hierdoor loopt het vocht er makkelijk uit.
  • Gebruik warm water als u water wilt toevoegen na het braden. Dan blijft het vlees zo mals mogelijk.
  • Laat het vlees na het bereiden even rusten in bijvoorbeeld een verwarmde oven (60 graden). Dat komt de smaak vaak ten goede. De rusttijd is afhankelijk van de grootte van het vlees. Een paar minuten voor een biefstukje, tot ongeveer een half uur voor een stuk vlees van bijna een kilo.

Loopt het water u al in de mond....... bestel dan hier uw boodschappen.